Posts in Beauty

Hilangkan stress dan rawat anxiety dengan Ashwagandha

Jujurnya pertama kali dikenalkan oleh abah Asha tentang Ashwagandha ginseng ni Asha tak berapa minat,sebabnya Asha bukan peminat ginseng.Dalam kepala ni pikir mesti ginseng ni bau ubat yang kuat and pahit sebab Ashwaghanda ni dalam bentuk serbuk.

 

Ashwagandha Ancient Indian Herbs Ginseng

 

Ashwagandha is a very powerful herb. In Sanskrit, it means ‘the smell of a horse’, which indicates the herb makes one have the strength and vigour of a stallion. It is also called the Indian ginseng. Ashwagandha belongs from the family of tomato, it is a plump shrub with yellow flowers and oval leaves. It bears a red fruit which is as small as a raisin. It is usually grown in mild climates such as Middle East, Northern Africa and the dry regions of India. This Ayurvedic herb is also known as Winthania somnifera.

First kami dapat ginseng ni Asha try minum dengan tea..hehe..rasa pelik juga sebabnya tak pahit sangat and serbuk tu mcm boleh makan mcm tu je. Abah suggest ambil dengan brown sugar kalau nk minum kosong.

Sedar tak sedar Asha dah masuk usia 25 tahun Abah cakap umur 25 badan dah sangat memerlukan supliment tambahan,sebabnya badan dah mula kerja lebih keras,sebab kita banyak berfikir dan tubuh kita juga banyak bergerak selain daripada tu makan pun tak terjaga. Ginseng Ashwagandha ni dikira sebagai sayuran tambahan untuk tubuh.Jadi sangat penting untuk memilih supliment atau herba yang bersesuaian dengan tubuh badan dan usia kita.

Asha minum pun wedding Asha dekat Kelantan,sangat letih tapi still rileks and rasa sangat tenang.Menariknya tentang ginseng  Ashwagandha ni,kita boleh rasa on the spot bila kita stress,very calmness. Sampai suami Asha tegur,awak letih tapi nampak rileks je,selalunya mesti muka monyok je..Hahah..(bila letih angin Asha cepat naik😅) Qaiyum dah elert dah. #dontplayplay👊haha jangan la nk bergurau2 time letih,memang akan mengamuk,tapi Asha tak perasan pun perubahan tu,orang luar yang perasan.😄

Read More

Hanbok Korea

Yeay,tercapai juga hajat nak sarungkan Hanbok di tubuh sendiri💕.Alhamdulillah pengalaman yang tak mungkin boleh dilupakan.Sangat Indah dan bahagia,perjalanan yang lancar dan gembira.

Hanbok adalah pakaian tradisional wanita korea pada zaman dahulu,kecantikan fabrik dan warna yang indah membuatkan setiap wanita ingin menyarungnya.

Hanbok terkenal kerana kecomelkan yang ditonjolkan selain itu ia juga pakaian yang tertutup dan tidak terdedah,sangat sopan dan labuh.

Hanbok ini diperbuat daripada sutera dan pewarna asli dari bunga dan tumbuhan,memberikan ia imej yang unik dan sangat cantik.

Asha syukur sangat dapat mengenakan Hanbok ini walaupun sekali seumur hidup.Rasa tak ank buang sebab cantik sangat💕.

 

Dekat bawah ni Asha tunjukkan gambar Hanbok yang Asha pakai.

Rawat Wajah dengan Cuka?

hey guys,

Hari ni Asha nak share pengalaman sendiri menggunakan cuka apple, sebenarnya asha dah lama dengar tentang kebaikkan cuka apple pada kulit wajah, tapi Asha still was-was sebab risau effect yang mungkin  teruk. Yelah letak cuka dekat muka kot.

Problem kulit Asha ni jenis yang kering dan cepat mengelupas selain tu pore atau liang roma yang besar di hidung dan kiri kanan hidung. Paling stress bila pores tu besar and asyik kena picit je.Sakit! Asha kalau sunburn esok mesti kulit mengelupas macam ular,stress sangat.Jadi asha tak boleh guna barang cosmetic yang ada alkohol.Kulit akan pedih and mengelupas.

So Asha google and search dekat youtube cara nak tutup pores,so resultnya banyak keluar tentang cuka apple ni.Terigat dulu pernah beli cuka apple sebab dulu pernah terbaca cuka apple ni sunnah,tapi tak pernah makan pun ..haha buka pun tak lagi.

So cuka Apple yang ada dekat rumah  Asha brand Heinz.

Asha pun try la buka and bau,wow baunya sangat tidak indah. Nak letak dekat muka plak tu adoi.Asha tuang dalam mangkuk yang berisi sedikit air,and gunakan kapas then try lap dekat muka,Sebelum tu asha picit semua blackhead yang ada dulu then baru letak cuka ni,

Result cuka apple ni sangat cepat, tak sampai 20 minit dah nampak kesan.Amazing!!tu je nak cakap. But Asha still was2 lagi so kene tunggu esok bangun and tengok kesan esok pagi sebab kulit asha if silap sikit mesti mengelupas.

Esok bangun,benda first sekali tengok cermin..hahaha.

Perfect,sumpah macam tak percaya and almost cry akhirnya.Kulit cantik gila.Seriously you guys kena try. Amazing result Lawa gile kulit lepas seminggu pakai , pores yang besar and degil memang pudar.Asha benci gila blackhead dekat atas hidung sebab nak picit sakit.But lepas guna Cuka apple selama seminggu ni bintik hitam pun makin pudar and hilang.

Alhamdulillah cuka apple is the best EVER!

KATE’s Tokyo @Urbanscapes

 

Hey Guys, Kate’s Tokyo in the house!

Get Chic and Edgy at Kate’s Room @urbanscape house and experience new LASH FORMER WP(LONG) / (VOLUME), KATE LASH MAXIMIZER N, KATE LASH MAXIMIZER ES.

Don’t miss out this chance.Bring friends and have fun together with KATE’s new Mascara.

Open for public.

KATE’s ROOM at @urbanscapes house from 3-18 November 2018.

Find out KATE’s secret and stand a chance to win RM500 worth of @katemalaysia product.

#KATEMalaysia #KATETokyo #NoMoreRules #GoodByeMascara

K-Beauty Workshop by Samsung

Hey guys,

Sebulan lepas  Samsung start social media contest which is Mirror Mirror Me dimana ia hanya khas untuk pengguna Samsung sahaja.So Asha pun nak cuba nasib.

Samsung juga  telah mempromosikan phone terbaru mereka iaitu A7.Gosh Asha memang rasa phone ni amazing untuk mereka yang suka bergambar selain itu harga  phone ni sangat berpatutan.Untuk info lanjut boleh tekan SAMSUNG .

Grand Prize akan dapat peluang ke Korea dan berpeluang masuk rancangan TV di Korea.Seronoknya.Respect Samsung Malaysia kerana Event mereka sangat best.

.

Asha dapat e-mail dari pihak samsung dan  berjaya dapat tempat kedua dalam contest Mirror mirror Me Contest so Asha dapat join K- Beauty Workshop di Nathalie Gourmet L’Escape Kota Damansara. Just untuk tambah bahan dalam tulis blog je niat awal.Alhamdulillah dah cukup seronok dapat join workshop samsung ni.Sebab ada make-artist  kim kisoo dari Korea yang akan kongsikan secara Live teknik make-up Korea, maklumlah Asha memang obses dengan make -up.

Asha nak share gambar dekat event ni okey.

 

Selain itu persembahan dari Han Hee Jun first Korea artist from American Idol suara dia memang power, and lagu baru dia yang best sangat. Check out dekat Youtube okey,tekan link ni Han Hee Jun .

 

Ni tengah belajar buat sabun handmade.So Cool.

 

 

Muka bahagia macam mana ntah.

 

K-Beauty Workshop( MUA)

 

My unbelievable moment bila Samsung announce nama Asha sebagai pemenang Grand Prize and dapat ke Korea, memang tak sangka lansung sebab ingatkan mereka dah inform siapa pemenang,Nasib baik Asha stay sampai habis event, Syukur Ahamdulillah.

Hiruscar Event

Hello guys, Today Asha nak share tentang event Hiruscar Club Spotless 2.0 di Yellow Apron,Petaling Jaya. First if all, Asha nak share tentang hiruscar. Hiruscar adalah product khas untuk prevent Jerawat,Yes guys jerawat,maklum lah dekat Malaysia ni cuaca yang panas dan menyebab kulit mula kita berminyak dan ada yang kering Hiruscar ni khas untuk all skin type. Untuk info lebih lanjut tentang hiruscar boleh tekan link ni – Hiruscar Untuk harga untuk setiap product Hiruscar boleh tekan Watsons and Guardian.

 

Apakah itu jerawat? Jerawat adalah keadaan di mana terdapat bintik atau benjolan pada permukaan kulit.  Masalah kulit ini terjadi apabila liang roma tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Masalah jerawat boleh dikategorikan dari biasa kepada masalah yang  teruk.  Acne vulgaris termasuk bintik hitam, bintik putih, papul, nodus dan ‘cyst’ adalah di antara masalah jerawat yang paling biasa.

Jenis-jenis jerawat

  • Jerawat tanpa keradangan seperti bintik hitam dan bintik putih
  • Jerawat berserta keradangan kulit dan mengandungi nanah

Peringkat-peringkat jerawat Jerawat terhasil apabila folikel rambut tersumbat oleh lebihan sebum atau minyak.  Sebum bersama-sama sel kulit mati dan bakteria akan terperangkap di bawah permukaan kulit.  Ini menyebabkan pembengkakan dalam pelbagai bentuk dan saiz.  Masalah jerawat yang ringan seperti bintik hitam dan bintik putih boleh dirawat dengan ubat yang boleh diperolehi dari kedai farmasi .  Masalah jerawat yang sederhana dan teruk memerlukan rawatan dari dermatologis.

 

 

Penyebab jerawat

  • Ubat-ubatan; mengandungi phenytoin, iodin, bromida, steroid, isoniazid & litium.
  • Penggunaan pakaian, peralatan yang terlalu ketat  pada permukaan kulit yang bersentuhan
  • Produk penjagaan kulit/ rambut yang berminyak dan menyumbat liang roma
  • Persekitaran berminyak, kotor
  • Bakteria Propionibacterium acnes
  • Perubahan hormon
  • Androgen berlebihan seperti  dalam sindrom polisistik ovari

Back to event,so event ni berlansung pada 23rd October 2018 di Petaling Jaya. Start with registration and an intimate sharing session with Skincare Expert Dr Ira Shaira.

Esliza Loy antara yang hadir untuk support Hiruscar Event ini.Friendly and sweet.

Antara influencer yang hadir.

 

Urban Decay Naked Cherry launching

I GET EXCITED!

I dapat invitation dari @urbandecaycosmatic untuk event launching their new product #NAKEDCHERRY

Gosh before ni i just tengok dekat instagram about their new product.Im so excited.

Urban Decay just dropped its Naked Cherry Eyeshadow Palette, which includes 12 berry-colored shadows in matte and metallic finishes. They also created an eight-piece collection to go with the palette, and it’s all inspired by cherries.

Okey back to my event dekat Bangsar.Hujan lebat gila,but still ramai yang hadir.Tempat tu macam gudang but Urban Decay turn out that place lawa giler.Banyak photobooth for influencer bergambar and all their staff memang friendly habis.Sebabkan i datang sorang so a bit awkward sikit but everybody seem so nice and friendly.

Shalma aina in the house,i admire dia gile,i love her minimalism fashion.

I jumpa geng tinker studios,sumpah deorg kelakar and friendly respect habis la dengan deorang ni.But I muka x senyum sebab spotlight kacau mata so i tak sempat senyum SO SAD.Hahaha kat tempat ni dah macam disko dah . Masing2 lawa giler.

 

 

I met this lovely girls dekat sana,so we share story and makan banyak-banyak .Hahaha..so bila dah penat we decided to balik

 

My outfit from ZARA thanks to @hasyalisa,Last minute jumpa juga yang berkenan di hati.