Posts in Life

Hilangkan stress dan rawat anxiety dengan Ashwagandha

Jujurnya pertama kali dikenalkan oleh abah Asha tentang Ashwagandha ginseng ni Asha tak berapa minat,sebabnya Asha bukan peminat ginseng.Dalam kepala ni pikir mesti ginseng ni bau ubat yang kuat and pahit sebab Ashwaghanda ni dalam bentuk serbuk.

 

Ashwagandha Ancient Indian Herbs Ginseng

 

Ashwagandha is a very powerful herb. In Sanskrit, it means ‘the smell of a horse’, which indicates the herb makes one have the strength and vigour of a stallion. It is also called the Indian ginseng. Ashwagandha belongs from the family of tomato, it is a plump shrub with yellow flowers and oval leaves. It bears a red fruit which is as small as a raisin. It is usually grown in mild climates such as Middle East, Northern Africa and the dry regions of India. This Ayurvedic herb is also known as Winthania somnifera.

First kami dapat ginseng ni Asha try minum dengan tea..hehe..rasa pelik juga sebabnya tak pahit sangat and serbuk tu mcm boleh makan mcm tu je. Abah suggest ambil dengan brown sugar kalau nk minum kosong.

Sedar tak sedar Asha dah masuk usia 25 tahun Abah cakap umur 25 badan dah sangat memerlukan supliment tambahan,sebabnya badan dah mula kerja lebih keras,sebab kita banyak berfikir dan tubuh kita juga banyak bergerak selain daripada tu makan pun tak terjaga. Ginseng Ashwagandha ni dikira sebagai sayuran tambahan untuk tubuh.Jadi sangat penting untuk memilih supliment atau herba yang bersesuaian dengan tubuh badan dan usia kita.

Asha minum pun wedding Asha dekat Kelantan,sangat letih tapi still rileks and rasa sangat tenang.Menariknya tentang ginseng  Ashwagandha ni,kita boleh rasa on the spot bila kita stress,very calmness. Sampai suami Asha tegur,awak letih tapi nampak rileks je,selalunya mesti muka monyok je..Hahah..(bila letih angin Asha cepat naik😅) Qaiyum dah elert dah. #dontplayplay👊haha jangan la nk bergurau2 time letih,memang akan mengamuk,tapi Asha tak perasan pun perubahan tu,orang luar yang perasan.😄

Read More

Hanbok Korea

Yeay,tercapai juga hajat nak sarungkan Hanbok di tubuh sendiri💕.Alhamdulillah pengalaman yang tak mungkin boleh dilupakan.Sangat Indah dan bahagia,perjalanan yang lancar dan gembira.

Hanbok adalah pakaian tradisional wanita korea pada zaman dahulu,kecantikan fabrik dan warna yang indah membuatkan setiap wanita ingin menyarungnya.

Hanbok terkenal kerana kecomelkan yang ditonjolkan selain itu ia juga pakaian yang tertutup dan tidak terdedah,sangat sopan dan labuh.

Hanbok ini diperbuat daripada sutera dan pewarna asli dari bunga dan tumbuhan,memberikan ia imej yang unik dan sangat cantik.

Asha syukur sangat dapat mengenakan Hanbok ini walaupun sekali seumur hidup.Rasa tak ank buang sebab cantik sangat💕.

 

Dekat bawah ni Asha tunjukkan gambar Hanbok yang Asha pakai.

Rawat Wajah dengan Cuka?

hey guys,

Hari ni Asha nak share pengalaman sendiri menggunakan cuka apple, sebenarnya asha dah lama dengar tentang kebaikkan cuka apple pada kulit wajah, tapi Asha still was-was sebab risau effect yang mungkin  teruk. Yelah letak cuka dekat muka kot.

Problem kulit Asha ni jenis yang kering dan cepat mengelupas selain tu pore atau liang roma yang besar di hidung dan kiri kanan hidung. Paling stress bila pores tu besar and asyik kena picit je.Sakit! Asha kalau sunburn esok mesti kulit mengelupas macam ular,stress sangat.Jadi asha tak boleh guna barang cosmetic yang ada alkohol.Kulit akan pedih and mengelupas.

So Asha google and search dekat youtube cara nak tutup pores,so resultnya banyak keluar tentang cuka apple ni.Terigat dulu pernah beli cuka apple sebab dulu pernah terbaca cuka apple ni sunnah,tapi tak pernah makan pun ..haha buka pun tak lagi.

So cuka Apple yang ada dekat rumah  Asha brand Heinz.

Asha pun try la buka and bau,wow baunya sangat tidak indah. Nak letak dekat muka plak tu adoi.Asha tuang dalam mangkuk yang berisi sedikit air,and gunakan kapas then try lap dekat muka,Sebelum tu asha picit semua blackhead yang ada dulu then baru letak cuka ni,

Result cuka apple ni sangat cepat, tak sampai 20 minit dah nampak kesan.Amazing!!tu je nak cakap. But Asha still was2 lagi so kene tunggu esok bangun and tengok kesan esok pagi sebab kulit asha if silap sikit mesti mengelupas.

Esok bangun,benda first sekali tengok cermin..hahaha.

Perfect,sumpah macam tak percaya and almost cry akhirnya.Kulit cantik gila.Seriously you guys kena try. Amazing result Lawa gile kulit lepas seminggu pakai , pores yang besar and degil memang pudar.Asha benci gila blackhead dekat atas hidung sebab nak picit sakit.But lepas guna Cuka apple selama seminggu ni bintik hitam pun makin pudar and hilang.

Alhamdulillah cuka apple is the best EVER!

KATE’s Tokyo @Urbanscapes

 

Hey Guys, Kate’s Tokyo in the house!

Get Chic and Edgy at Kate’s Room @urbanscape house and experience new LASH FORMER WP(LONG) / (VOLUME), KATE LASH MAXIMIZER N, KATE LASH MAXIMIZER ES.

Don’t miss out this chance.Bring friends and have fun together with KATE’s new Mascara.

Open for public.

KATE’s ROOM at @urbanscapes house from 3-18 November 2018.

Find out KATE’s secret and stand a chance to win RM500 worth of @katemalaysia product.

#KATEMalaysia #KATETokyo #NoMoreRules #GoodByeMascara

K-Beauty Workshop by Samsung

Hey guys,

Sebulan lepas  Samsung start social media contest which is Mirror Mirror Me dimana ia hanya khas untuk pengguna Samsung sahaja.So Asha pun nak cuba nasib.

Samsung juga  telah mempromosikan phone terbaru mereka iaitu A7.Gosh Asha memang rasa phone ni amazing untuk mereka yang suka bergambar selain itu harga  phone ni sangat berpatutan.Untuk info lanjut boleh tekan SAMSUNG .

Grand Prize akan dapat peluang ke Korea dan berpeluang masuk rancangan TV di Korea.Seronoknya.Respect Samsung Malaysia kerana Event mereka sangat best.

.

Asha dapat e-mail dari pihak samsung dan  berjaya dapat tempat kedua dalam contest Mirror mirror Me Contest so Asha dapat join K- Beauty Workshop di Nathalie Gourmet L’Escape Kota Damansara. Just untuk tambah bahan dalam tulis blog je niat awal.Alhamdulillah dah cukup seronok dapat join workshop samsung ni.Sebab ada make-artist  kim kisoo dari Korea yang akan kongsikan secara Live teknik make-up Korea, maklumlah Asha memang obses dengan make -up.

Asha nak share gambar dekat event ni okey.

 

Selain itu persembahan dari Han Hee Jun first Korea artist from American Idol suara dia memang power, and lagu baru dia yang best sangat. Check out dekat Youtube okey,tekan link ni Han Hee Jun .

 

Ni tengah belajar buat sabun handmade.So Cool.

 

 

Muka bahagia macam mana ntah.

 

K-Beauty Workshop( MUA)

 

My unbelievable moment bila Samsung announce nama Asha sebagai pemenang Grand Prize and dapat ke Korea, memang tak sangka lansung sebab ingatkan mereka dah inform siapa pemenang,Nasib baik Asha stay sampai habis event, Syukur Ahamdulillah.

Don’t Force yourself to be Someone else.

Hello guys,I’m Back.

Okey Hari ni Asha nak share tentang rasa diri kita,ramai yang DM asha tentang betapa bertuahnya orang lain dan rasa cemburu melihat kebahagiaan atau keberuntungan orang lain.

 

What about our self? Did you happy with your life?Is this what you want to be?

Yeah i know, kadang-kadang kita tertengok,Wah..kayanya dia,bestnya hidup dia,dia nak apa pun beli macam tu je.

Kadang-kadang kita tengok life orang tu best sangat,seronok sangat and kita nak jadi macam dia

Apa yang penting kita bersyukur dengan apa yang kita miliki.Usaha lebih lagi untuk dapat ke tahap yang kita nak,jika kita tak mampu kita boleh cuba sikit2 untuk menjadi lebih baik,jangan terlalu tertekan melihat keseronokkan orang lain,mungkin kita sebenarnya lebih bahagia, social media semua orang akan tunjuk keseronokkan,bertapa seronoknya hidup dia tapi kenyataannya kita tak tahu mungkin sebaliknya.Jangan paksa diri menjadi orang lain tapi jadi diri kita yang mempunyai pesona yang tersendiri,melihat kecantikkan diri, melihat dari hati nurani,kenang semula segala kebahagiaan yabg telah kita kecapi.

Boleh untuk rasa cemburu,tetapi dengan sederhana agar ia dapat membakar semangat kita menjadi yang lebih baik pada masa yang akan datang.Ubah diri jadi lebih baik itu bagus tapi ubah diri untuk menjadi orang lain itu salah,sebab jika kita masih tidak mampu capai untuk menjadi dia kamu akan jatuh dan sakit.Akhirnya kamu akan tertekan dengan apa yang terjadi,jangan malu jika dilihat jatuh tapi malu jika berpura-pura berjaya sedangkan tenat.

Kenali Pencuci Muka Anda

Kecantikan dan kesihatan kulit wajah kita sangat-sangat penting pada sis,walaupun foundation boleh tutup segala kelemahan yang ada pada kulit wajah kita tapi kita still boleh tengok kesan dari tidak menjaga kulit,jerawat pun still boleh nampak.

Setiap gadis mesti kena ambil tahu tentang masalah kulit masing-masing.

Sama ada kulit kering, kulit berminyak,sembab atau kulit mengelupas,kusam.

Macam sis kulit mengelupas dan kering jadi sis kena pastikan product yang sis gunakan adalah sesuai dengan kondisi kulit sis.

Setiap orang mempunyai masalah kulit yang berbeza,mungkin kawan kita sesuai guna product A tapi belum tentu lagi yang kita juga sesuai gunakan product tersebut,so girls please hati-hati untuk gunakan product kulit,sebab ia boleh membawa kepada masalah kulit yang lain.

 

Sis pernah guna product yang tak sesuai pada kulit sis,sis anggap pencuci muka semua sama.

SALAH! My big mistake,sebab kulit sis semakin teruk hari ke hari but sis endah tak endah sebab?

Sis ingat ohh cuaca panas and kering..😁Padahal pencuci sis ni sesuai untuk orang yang kulit berminyak.Sis dah la kulit kering and pencuci tu bertindak untuk mengeringkan kulit so makin teruk kulit sis ni.

 

Sebelum berjanji

 

Janji ya janji.Manusia Jin Iblis mereka boleh berjanji dan memberi harapan dan keseronokkan kepada mereka yang dijanji.Tertipu dengan janji-janji yang sememangnya tidak mampu tertunai tapi janji sekadar untuk puaskan hati sendiri dengan merasakan diri lebih baik.

 

Patahkan harapan pada yang termakan janji adalah sangat keji dan hina.

Jangan berhutang dengan janji.Kerana janji boleh mematikan sekiranya si pejanji itu memungkiri janji.

Jangan bermulut manis tapi jejaklah atas bumi yang nyata.Tidak mampu cakap sahaja tidak perlu memberi harapan palsu.

Si pejanji suka memberi alasan katanya banyak masalah belum rezki.Kenapa sebelum berjanji kau tidak fikirkan tentang rezki.Engkau berjanji membuta tuli.Apabila orang menuntut janji kau boleh kata yang mereka pentingkan diri sendiri sedangkan sewaktu kau berjanji kau lah manusia yang mementingkan diri sendiri.

 

Mengharapkan apa yang tidak pasti.Jika engkau tidak pasti janganlah berjanji kerana luka dimungkiri itu lebih parah dari luka mereka yang telah dijelaskan situasi sebenar.Jangan memberi harapan palsu yang boleh menyebabkan hati gembira sekarang tetapi sengsara di depan nanti.

Be yourself

Hello! Assalamualaikum,

MasyaAllah what a beautiful day,Alhamdulillah.

Be yourself is not something that easy actually,i really in to it.I know we always try to impress everybody.We want our life look happy,fun and almost perfect but its hard tho..

But actually sometime its help you to be better person if you do for someone you love.

Read More