Posts in Nature

Hilangkan stress dan rawat anxiety dengan Ashwagandha

Jujurnya pertama kali dikenalkan oleh abah Asha tentang Ashwagandha ginseng ni Asha tak berapa minat,sebabnya Asha bukan peminat ginseng.Dalam kepala ni pikir mesti ginseng ni bau ubat yang kuat and pahit sebab Ashwaghanda ni dalam bentuk serbuk.

 

Ashwagandha Ancient Indian Herbs Ginseng

 

Ashwagandha is a very powerful herb. In Sanskrit, it means ‘the smell of a horse’, which indicates the herb makes one have the strength and vigour of a stallion. It is also called the Indian ginseng. Ashwagandha belongs from the family of tomato, it is a plump shrub with yellow flowers and oval leaves. It bears a red fruit which is as small as a raisin. It is usually grown in mild climates such as Middle East, Northern Africa and the dry regions of India. This Ayurvedic herb is also known as Winthania somnifera.

First kami dapat ginseng ni Asha try minum dengan tea..hehe..rasa pelik juga sebabnya tak pahit sangat and serbuk tu mcm boleh makan mcm tu je. Abah suggest ambil dengan brown sugar kalau nk minum kosong.

Sedar tak sedar Asha dah masuk usia 25 tahun Abah cakap umur 25 badan dah sangat memerlukan supliment tambahan,sebabnya badan dah mula kerja lebih keras,sebab kita banyak berfikir dan tubuh kita juga banyak bergerak selain daripada tu makan pun tak terjaga. Ginseng Ashwagandha ni dikira sebagai sayuran tambahan untuk tubuh.Jadi sangat penting untuk memilih supliment atau herba yang bersesuaian dengan tubuh badan dan usia kita.

Asha minum pun wedding Asha dekat Kelantan,sangat letih tapi still rileks and rasa sangat tenang.Menariknya tentang ginseng  Ashwagandha ni,kita boleh rasa on the spot bila kita stress,very calmness. Sampai suami Asha tegur,awak letih tapi nampak rileks je,selalunya mesti muka monyok je..Hahah..(bila letih angin Asha cepat naik😅) Qaiyum dah elert dah. #dontplayplay👊haha jangan la nk bergurau2 time letih,memang akan mengamuk,tapi Asha tak perasan pun perubahan tu,orang luar yang perasan.😄

Read More

Rawat Wajah dengan Cuka?

hey guys,

Hari ni Asha nak share pengalaman sendiri menggunakan cuka apple, sebenarnya asha dah lama dengar tentang kebaikkan cuka apple pada kulit wajah, tapi Asha still was-was sebab risau effect yang mungkin  teruk. Yelah letak cuka dekat muka kot.

Problem kulit Asha ni jenis yang kering dan cepat mengelupas selain tu pore atau liang roma yang besar di hidung dan kiri kanan hidung. Paling stress bila pores tu besar and asyik kena picit je.Sakit! Asha kalau sunburn esok mesti kulit mengelupas macam ular,stress sangat.Jadi asha tak boleh guna barang cosmetic yang ada alkohol.Kulit akan pedih and mengelupas.

So Asha google and search dekat youtube cara nak tutup pores,so resultnya banyak keluar tentang cuka apple ni.Terigat dulu pernah beli cuka apple sebab dulu pernah terbaca cuka apple ni sunnah,tapi tak pernah makan pun ..haha buka pun tak lagi.

So cuka Apple yang ada dekat rumah  Asha brand Heinz.

Asha pun try la buka and bau,wow baunya sangat tidak indah. Nak letak dekat muka plak tu adoi.Asha tuang dalam mangkuk yang berisi sedikit air,and gunakan kapas then try lap dekat muka,Sebelum tu asha picit semua blackhead yang ada dulu then baru letak cuka ni,

Result cuka apple ni sangat cepat, tak sampai 20 minit dah nampak kesan.Amazing!!tu je nak cakap. But Asha still was2 lagi so kene tunggu esok bangun and tengok kesan esok pagi sebab kulit asha if silap sikit mesti mengelupas.

Esok bangun,benda first sekali tengok cermin..hahaha.

Perfect,sumpah macam tak percaya and almost cry akhirnya.Kulit cantik gila.Seriously you guys kena try. Amazing result Lawa gile kulit lepas seminggu pakai , pores yang besar and degil memang pudar.Asha benci gila blackhead dekat atas hidung sebab nak picit sakit.But lepas guna Cuka apple selama seminggu ni bintik hitam pun makin pudar and hilang.

Alhamdulillah cuka apple is the best EVER!